De Zachte Stad

1 augustus - 27 augustus

Laat je inspireren. Niet alleen over wat er met wol mogelijk is. De tentoonstelling is ook stof tot nadenken over andere duurzame keuzes die je in het dagelijks leven kunt maken. Zodat je de stad en het milieu kunt sparen.

Van 1 t/m 27 augustus kan je in iCOON Hoek van Holland de tentoonstelling De Zachte Stad van ontwerper Christien Meindertsma bekijken. Zij laat zien wat je allemaal kunt met Rotterdamse wol.

In opdracht van de gemeente onderzocht ontwerper Christien Meindertsma de kwaliteit. Die overtrof alle verwachtingen: het is geen waardeloze berg afval. Zij heeft er prachtige producten van gemaakt. Van maatpak tot wollen muts. Van deken tot meubelstof. Ook materiaal voor in piano’s. En nog heel veel meer.

De tentoonstelling is gratis toegankelijk.

Christien Meindertsma

Christien Meindertsma onderzoekt de levensduur en het gebruik van (consumptie)producten en grondstoffen. Ook probeert ze de herkomst van dagelijkse producten, waar men zich door industriële productieprocessen en globalisering niet meer bewust van is, opnieuw inzichtelijk te maken.

DE UITDAGING

Al jaren houden Rotterdamse schapen het gras kort. Per jaar produceren ze zo’n 5.000 kilo wol. Tot niet zo lang geleden was die wol bijna niets meer waard en deden we er niet veel mee. Zonde! Zeker in een tijd met grondstof schaarste. Bovendien zijn klimaat-, energie en circulaire opgaven in de stad ambitieus. Voor al het afval zoekt Rotterdam een nuttige toepassing, ook voor schapenwol. Wol, wat kunnen we ermee? Met ongekend enthousiasme onderzocht ontwerper Christien Meindertsma de kwaliteit van Rotterdamse wol en ontwierp toepassingen voor nu en in de toekomst. Ze overtrof verwachtingen: wat een waardeloze berg restmateriaal leek, blijkt een schatkist vol verrassingen.

Niet alleen voor de warme trui of winterse muts. Juist ook voor interieur-, bouw- en zelfs de muziekindustrie. Met de resultaten van haar onderzoek opent Christien deuren naar innovatieve technieken en toepassingen die eerst onmogelijk leken. Ze geeft de ziel aan de wol terug.

Bezoek de tentoonstelling nu in Rotterdam. De komende anderhalf jaar langs maken we een reis langs zoveel mogelijk wijken en buurten. Laat je inspireren. Niet alleen over wat er met wol mogelijk is. De tentoonstelling is ook stof tot nadenken over andere duurzame keuzes die je in het dagelijks leven kunt maken. Zodat je de stad en het milieu kunt sparen.

Schaapsherder Martin Oosthoek hoedt maar liefst 2.500 schapen binnen de stadsgrenzen van Rotterdam. De wol van de dieren werd altijd weggegooid of verbrand. Jarenlang nam Martin dat voor lief. Totdat hij de gemeente vroeg of er niet iets met het materiaal gedaan kon worden.

Als transitieregisseur Groene Stromen bij de gemeente Rotterdam heeft Carolien van Eykelen een helder doel: in 2030 moet minimaal de helft van het organisch afval in de stad hoogwaardig worden hergebruikt. Eén van die afvalstromen is wol. Want je gelooft het niet, maar in de enige echte metropool van Nederland grazen maar liefst 2.500 schapen.