'Het landschap dat ik ken'

werk van Vivian Ammerlaan

Het iCOON presenteert in samenwerking met beeldmaker Vivian Ammerlaan de pilottentoonstelling ‘Het landschap dat ik ken’. Van 12 september tot en met 20 februari 2022 is het fotografisch werk van Ammerlaan, over de verbeelding van de zee te zien tijdens de proefopening van het nieuwe museum in wording.

Het landschap dat ik ken
Het afgelopen anderhalf jaar heeft Ammerlaan gezocht naar de verbeelding van de zee, wat nu samenkomt in de serie ‘Het landschap dat ik ken’. Omdat herinneringen van en ervaringen op deze plek ver uiteenlopen, heeft ze vanuit verschillende invalshoeken beeld gemaakt en geëxperimenteerd met technieken. Het resultaat is een verzameling van ongeveer 50 werken die gaan over kalmte, schoonheid en eenvoud, maar ook mysterie en angst.

Waanplekken
Vivian Ammerlaan (De Lier, 1994) werkt als beeldmaker in Rotterdam. ‘Het landschap dat ik ken’ is een serie binnen een langer lopend project genaamd Waanplekken.

Met haar Waanplekken zoekt Ammerlaan naar manieren om beeld te geven aan de overweldigende natuur en het sublieme: het gevoel van ontzag en angst. Het gaat over alles wat niet in woord of beeld te vatten is omdat het van enorme en eeuwige schoonheid is, en daarmee beangstigend kan zijn, zoals de zee. Dat doet ze met geconstrueerde landschappen en elementen met het medium fotografie.

Vivian Ammerlaan over haar werk: “Beeld geven aan dingen die niet in beeld gebracht kunnen worden, is onmogelijk. Op de een of andere manier inspireert dit me om er werk van te maken, wetende dat het gedoemd is te mislukken. Met materialen probeer ik impressies van landschappen en elementen te creëren. Soms heb ik een specifiek idee over wat ik wil maken, maar meestal bepalen de materialen die ik gebruik het beeld.

Er zit een paradox in het creëren van wildernis en ongerepte plekken met mijn eigen handen. Ik geloof dat zonder dit mijn werk niet zou bestaan. Het onderstreept het onvermogen om dit onderwerp in beeld te brengen.”

iCOON
​Het in 2019 gesloten veerdienst- en reddingmuseum Jan Lels wordt op dit moment verbouwd tot een kunstruimte voor minimalistische kunst en vormgeving. Het iCOON opent, middenin de verbouwing, twee maanden voor beeldmaker Vivian Ammerlaan en publiek, inclusief alle rafelranden die dit met zich meebrengt. Het is een unieke kans om de bunker in de duinen, waarvan Bezemer en Vlemmings afgelopen oktober 2020 eigenaar werden, in transitie te zien.

Het iCOON is gelegen aan de kust, waar Vivian Ammerlaan met deze tentoonstelling haar beelden terug kan brengen naar de zee. De tentoonstelling is ontworpen door Mira Matic en Jamie van Lede. De teksten zijn van de hand van schrijver Dirk van Weelden (1957).

Openingstijden
De tentoonstelling is vanaf 12 september tot en met 20 februari 2022 geopend op donderdag t/m zondag tussen 12.00 en 17.00 uur, uitsluitend na reservering.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Stichting Droom en Daad, Stichting Stokroos, Cultuur Concreet, Loswal “De Bonnen” en Stichting Opzoomer Mee.