Britte Koolen

Geïnspireerd door de woorden van John Maede: ‘’When there is less, we appreciate everything much more’’, bestaat het werk van Britte Koolen uit minimalistische sculpturale installaties en wandsculpturen. Gedreven door de minimalistische principes zoals hergebruik, ordening en reductie, omarmt het werk van Britte onze universele wens om orde te scheppen in chaos. Het is noodzakelijk om te pauzeren, een moment te nemen en uiteindelijk op zoek te gaan naar de essentie.

Britte haalt haar inspiratie uit het alledaagse. Architectuur, plattegronden, maar ook een gesprek kan aanleiding geven tot nieuw werk. Het versimpelen en abstraheren speelt hierin een grote rol. Precisie is de sleutel. Onvolkomenheden die tijdens het werk aan het licht komen kunnen worden verwijderd, maar ook worden overdreven om formele elementen te worden in hun eigen recht.

De installaties lijken moeilijk of intellectueel, maar zijn het beste niet te ontdekken door analytische contemplatie, maar door eromheen te lopen, ze van alle kanten te bekijken en ze te ervaren zoals ze zijn en zoals jij bent in de ruimte.

De positie van de sculpturen binnen de installaties houdt de toeschouwer in suspensie, gevangen in het moment van beslissing of besluiteloosheid. Een millimeter naar links, of een millimeter naar rechts betekent ineens alles.

Britte Koolen