Kom nazomeren bij Uitkijkpunt Doek van Holland

10 september t/m 9 oktober 2022

In de uiterste punt van Hoek van Holland kun je deze nazomer op spectaculaire wijze een van de topstukken uit de stadscollectie van Rotterdam bekijken. Vanaf een 12 meter hoog uitkijkpunt, ontworpen door architectenbureau MVRDV, bewonder je zowel het Diorama Nieuwe Waterweg, een schilderij van 5 bij 20 meter, als de échte Nieuwe Waterweg…

Ook van Jou!
Rotterdam denkt na over een nieuw Stadsmuseum. In de aanloop hier naartoe worden onder de titel Ook van jou! – Het verhaal van Rotterdam op tal van plekken pop-up exposities en evenementen gerealiseerd. Hierdoor blijft de stadscollectie zichtbaar, worden interessante verhalen gedeeld en verbeeld en tevens nieuwe verbindingen gemaakt. Een belangrijk stuk uit de stadscollectie is het magistrale werk van kunstenaar Jaap Gidding (1887-1955) het Diorama Nieuwe Waterweg, een gigantische doek van circa 20 bij 5 meter. Gidding schilderde het doek voor de Wereldtentoonstelling in Antwerpen in 1930 en tot op de dag van vandaag blijft het een van de meest imposante schilderijen van het Rijnmondgebied ooit gemaakt.

Terug van weggeweest
Giddings meesterwerk werd onder andere tentoongesteld tijdens Rotterdam Culturele Hoofdstad, maar is nu al jaren niet meer te zien. Het is zonde dat de meeste stadsgenoten dit belangrijke kunstwerk, door sommigen ook wel trots ‘de Nachtwacht van Rotterdam’ genoemd, niet kennen. Door het belang van de Nieuwe Waterweg en van Hoek van Holland als poort voor Rotterdam te tonen, vormt het werk een sleutelstuk in de verbinding tussen havenstad en de omliggende gemeenten. Zonder deze Waterweg had Rotterdam nooit kunnen uitgroeien tot de wereldhaven én wereldstad die het vandaag de dag is.  Het jubileumjaar 150 jaar Nieuwe Waterweg is hét moment om dit topstuk uit de stadscollectie af te stoffen en in het zonnetje te zetten… en waar kan dat beter dan op de plek waar het allemaal het begon: het uiterste puntje van Hoek van Holland? 

Uitkijkpunt Doek van Holland
Kom je historisch nazomeren in Hoek van Holland? Vanaf een 12 meter hoog uitkijkpunt, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, kijk je zowel op een replica van het schilderij Diorama Nieuwe Waterweg (op ware grootte) als op de echte, hedendaagse, waterverbinding aan de horizon. Het doek rust op het dak van monument iCOON, een voormalige munitiebunker, onderdeel van de Atlantikwall, dat tegenwoordig dienstdoet als museum voor moderne kunst. MVRDV creëerde een speels uitkijkpunt in de vorm van de letter HVH, waar vanaf je het werk en het uitzicht vanuit verschillende hoogtes kunnen bekijken. Je kunnen op de letters lopen en erop klimmen; helemaal passend in de MVRDV traditie van eerdere tijdelijke installaties, zoals De Trap aan het Groothandelsgebouw, de Rooftop Walk en het Podium bij Het Nieuwe Instituut, allemaal in Rotterdam. 

Toekomst
De reden dat er een replica van het doek te zien is, is uiteraard omdat het origineel uitsluitend in een passende geklimatiseerde ruimte tentoongesteld kan worden. Laat dit evenement de opmaat zijn naar een toekomst waarin dit topstuk uit de stadscollectie van Rotterdam permanent te zien is. Het verhaal én het doek van de Nieuwe Waterweg vormen een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Rotterdam en is van ons allemaal, Ook van Jou! 

Notabene: Kunstenaar Jaap Gidding is voor velen misschien een onbekende naam, maar Gidding was een van de meest veelzijdige Nederlandse ontwerpers van de eerste helft van de 20e eeuw.  Hij ontwierp wand en plafondschilderingen, mozaïeken, stoffen, behang, glas, keramiek en interieurs.  Zo ook voor het theater- en bioscoopimperium van Abraham Tuschinski. De kleurrijke foyer van Theater Tuschinski in Amsterdam is daarvan nog altijd een mooi bestaand voorbeeld (de Rotterdamse interieurs zijn tijdens het bombardement van 1940 verloren gegaan). Ook de mozaïeken aan beide zijden boven de roltrappen van de Maastunnel en het mozaïek van het G.J. de Jongmonument in de tuin van Museum Boijmans van Beuningen zijn van zijn hand. 

render van het uitkijkpunt door architectenbureau MVRDV

Praktische informatie

website: www.ookvanjou.nl
facebook: @ookvanjourotterdam
instagram: @ookvanjou.hetverhaalvanrotterdam
linkedin: @ook-van-jou-het-verhaal-van-rotterdam

Data en tijden
Het uitkijkpunt is dagelijks toegankelijk van zaterdag 10 september tot en met zondag 9 oktober 2022, tussen 11:00 uur en zonsondergang. Toegang is gratis.

Kijk voor het volledige evenementenprogramma, bereikbaarheid en speciale wandelroutes op www.ookvanjou.nl of volg de social media-kanalen. 

Locatie
iCOON Hoek van Holland, Badweg 1B, 31 51 HA, Hoek van Holland

Bereik
De leukste en meest duurzame manier om Doek van Holland te bereiken is wandelend, per fiets of met de metro:
Metrolijn B
Richting Hoek van Holland Strand, Halte Hoek van Holland Haven
Let op: je fiets mag buitende spits gratis mee in de metro. Vanaf de halte is het 5 minuten fietsen en 15 minuten wandelen naar het Uitkijkpunt.

Er zijn daarnaast diverse parkeermogelijkheden rondom Doek van Holland:
Parkeerplaats Badweg
24 uur per dag, 7 dagen per week geopend
Kosteloos parkeren

Parkeerplaats Strandweg
24 uur per dag, 7 dagen per week geopend
Kosteloos parkeren