Marco Douma

Beeldend kunstenaar die zich richt op bewegend beeld en geluid. In zijn videowerk en video-installaties wordt de kijker geleid naar een moment van contemplatie. Een moment om zich terug te trekken uit de hectiek van de dagelijkse realiteit en los te komen van triviale gedachten en zorgen. In zijn werk definieert hij de ondefinieerbare ruimte. De ruimte waar voorgrond en achtergrond in elkaar overgaan.

Wat hem inspireert is de sensatie van vertragende bewegingen, ritme en kleuren in de (alledaagse) natuur en omgeving. Vaak dichtbij. Je ziet ze in een fractie van een seconde, een vertraagd beeld dat je gedachten even tot stilstand brengt. Alsof de wereld even stilstaat. Hij vangt deze momenten en werkt ze uit. Hij wil de sensatie die hij ervaart benadrukken door het moment langer te laten duren en om te zetten in vloeiende bewegingen. De vertraging werkt als een katalysator om je binnen enkele seconden los te maken van je omgeving. Tijd en ruimte lossen op.

In recent werk vormen houtskool tekeningen de basis voor animaties die hij in nauwe samenwerking met geluidskunstenaar Roel Meelkop maakt.

Marco Douma