Geert Lap

Geert Lap (1951 - 2017) was een Nederlandse keramist, bekend om zijn vernieuwende benadering van keramiek. Hij vervaardigde geometrisch-abstracte keramiek, ook wel aangeduid als "keramisch minimalisme.

Opgeleid aan de Gerrit Rietveld Academie neemt Geert Lap al heel snel een geheel eigen plaats in de keramische wereld in. Zijn vazen, schalen en kommen zijn flinterdun met een strakke lijnvoering. Ze lijken industrieel vervaardigd, maar zijn alle ontstaan op de draaischijf. Het vroege werk van Geert Lap is van porselein en monochroom geglazuurd in één van de drie primaire kleuren, of in zwart of grijs. Hij liet de boven- en onderrand ongeglazuurd, zodat het witte porselein zichtbaar bleef. Vanaf het midden van de jaren tachtig werkte Lap met steengoed: hierdoor kon hij grotere vormen draaien. De kleuren die hij gebruikte werden rijker – nog steeds monochroom – en kregen namen als baby nail, pistache of mist.

Gedurende zijn hele carrière was Geert Lap op zoek naar de volmaakte eenheid tussen vorm en kleur. In 1988 vervaardigde hij Kleurendriehoek: 21 gelijkvormige kommen in verschillende kleuren, opgesteld in de vorm van een driehoek waarbij het kleurverloop van de primaire kleuren zichtbaar wordt. Een ander hoogtepunt binnen Laps oeuvre is 99 Variaties uit 1993: van al zijn vazen, schalen en kommen maakte Lap een miniatuuruitvoering in zwart. In 1996 werkte Lap in het Europees Keramisch Werkcentrum in Den Bosch aan manshoge beelden, zijn laatste werken.

Meer over Geert Lap