Floris Hovers

De Flessenbootjes, de Stoklamp, Plankmeubels, Fixed chair en de inmiddels iconische serie ArcheToys. De ontwerpen van Floris Hovers – meubels, verlichting en miniaturen – verrassen door hun ontwapenende eenvoud. Geen abstract minimalisme, maar het eindresultaat van een langdurig proces van reduceren. Wat overblijft is de essentie – een bijna cartooneske compositie van vorm, constructie en kleur. Bereikt in een samenspel tussen mens en machine. Veel van zijn producten verraden een ietwat naïeve, speelse benadering. ‘Mijn ontwerpen moeten leesbaar en herkenbaar zijn.’
Floris Hovers (1976) woont en werkt in Raamsdonksveer (NL), waar hij ook opgroeide. Na een basiscursus bouwkunde en een opleiding reclame- en presentatietechniek studeerde hij in 2004 af aan de Design Academy Eindhoven.

In 2006 richtte hij zijn eigen ontwerpstudio op en werd in 2011 bekroond met de Sanoma Woonaward ‘Jong Talent’. In de periode 2009-2012 was hij bovendien als docent verbonden aan de kunstvakopleiding AKV|St. Joost, richting Ruimtelijk Ontwerp. Daarnaast geeft hij met regelmaat lezingen en gastcolleges in binnen- en buitenland.

Een deel van zijn werk wordt geproduceerd in eigen beheer. Toppers zijn de stoel Fixed, de Stoklamp, de Plankmeubelserie, het Strafbankje en het Flessenbootje. Met zijn iconische ArcheToys kreeg hij internationale bekendheid. Deze serie miniatuurvoertuigen is opgenomen in de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam en wordt sinds 2013 in licentie geproduceerd door designlabel Magis (I). Ook GOODS, Functionals, Label, New Duivendrecht, FEST en Vij5 hebben producten van hem in collectie. Producten van Floris Hovers wordt regelmatig getoond op internationale (vak)beurzen in o.a. Milaan, Keulen, Kortrijk en New York. In Nederland zijn de iconische ontwerpen te vinden bij designgaleries als The Frozen Fountain (Amsterdam), Strand West (Utrecht) en Edwin Pelser (Den Haag).

tekst: Cécile Dornseiffen

Floris Hovers