Champagne ‘knalt’ waterwegbeleving open

Onlangs opende het officiële programma 150 jaar Nieuwe Waterweg. Museum iCOON Hoek van Holland deed mee met de waterwegbeleving ‘Dark Harbour – Nieuw Licht’, over de stad, de haven en Hoek van Holland. In een donker iCOON kon je de Nieuwe Waterweg beleven alsof je er zelf aanwezig was.

iCOON vroeg voormalig loods Henk van der Lugt de Waterwegbeleving in het museum te openen. Misschien niet letterlijk, maar Henk gaf aan dat hij daar geen tijd of puf voor had, vanwege al zijn andere ceremoniële  verplichtingen. Op de vraag of hij wel zin en tijd had om een fles champagne op de bunkermuur stuk te slaan, in lijn met het dopen van schepen, zei hij gelijk ja. Samen met René Vas, de oprichter van het Kustverlichtingsmuseum, nodigden ze bezoekers uit om over de drempel te stappen. Henk in zijn ‘oude’ loodsuniform en René als kapitein, samen twee Hoekse iconen.

Binnen was er een watertje en een Waterweghapje voor de grote groep bezoekers. Theatermaker en zanger Flip Noorman zorgde voor extra sfeer met zijn stemmige schippersliederen. Caroline Bijvoet, de schilder van de onderliggende olieverfschilderijen bedacht met een team Dark Harbour – Nieuw Licht. Door het samenspel van bewegende beelden, licht en geluid kreeg je het idee dat je zelf op de Waterweg was.

Op zondag 1 mei werden er vier mooie dagen op dezelfde manier afgesloten met accordeonmuziek van het Caland Duo met onder andere het Calandlied als een ode aan de bedenker van de Nieuwe Waterweg.

Hoek van Holland had de primeur! Wie dit gemist heeft is op 18 juni, tijdens de Museumnacht, welkom in het Maritiem Museum van Rotterdam. In een van hun buitenschepen, ook heel bijzonder!

Verschenen in De Hoekse Krant van 26 mei 2022